Chocolate In Jar/RM8
Tiramisu In Jar/RM8
Rainbow Cake in Jar/RM8
SUITABLE AS A DOOR GIFT FOR ANY EVENT.JUST CALL ME AT 0103809015-KUALA KANGSAR
Total Pageviews
Sunday, June 10, 2012
Friday, June 8, 2012
Apam GulaHangus-My Kuali
- 2 biji telur
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan air (kak rose buh 3/4 cup jer)
- 1/2 cawan minyak masak
- 2 sudu besar marjerin
- 2 sudu susu pekat
- 1 sudu teh soda bikarbonat.
- 1 1/2 cawan tepung gandum
Wednesday, June 6, 2012
Kek Karamel
KEK KAREMEL
Resepi : Munirah Baharum
Resepi : Munirah Baharum
Sumber : Kak Ita Masam Manis
1) Gula Hangus
Bahan :
- 2 sudu besar gula pasir
Cara :
- Sediakan loyang 8 inc.
- Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
- Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
- Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan
- Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
- Ketepikan
2) Bahan Karemel
Bahan :
- 1/2 tin susu cair - 1 cawan
- 70g gula castor - 1/3 cawan
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- 3 biji kuning telur -
Cara :
- Kacau susu dan gula hingga gula larut.
- Kacau telur dan esen perlahan.
- Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
- Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
- Ketepikan.
- Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
- (Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )
3) Adunan Kek Bahan 1
Bahan :
- 70g gula kastor - 1/3 cawan
- 3 biji telur kuning
- 135ml air
- 45ml minyak masak
Cara :
- Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
- Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
4) Adunan Kek Bahan 2
Bahan :
- 140 gm tepung gandum - 1 1/4 cawan
- 1 sudu teh baking powder
Cara :
- Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
- Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna
- Ketepikan.
5) Merinque
Bahan :
- 6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning -
- 70g gula castor 1/3 cawan
- 1 sudu teh krim of tar2
Cara :
- Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
- Pukul putih telur hingga berbuih
- Masukkan gula dan cream of tartar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
- Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi. - memasukkan adunan kek ke dalam meringue sedikit demi sedikit, kacau guna hand whisk perlahan2.
- Gaul rata secara kaup balik
- Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.
6) Cara Menyediakan Kek Sepenuhnya...
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
- Letakkan pewarna yang anda sukai.
- Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.
- Belang- belangkan adun
- Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
- Akhir sekali dengan satu sudu.
- Lorekkan atas adunan dengan lidi.
- Panaskan oven terlebih dahulu. Ita panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160C
- Gunakan api bawah sahaja.
Kaedah Steam Bath
- Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
- Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi. -guna kaedah yang gambar blog kak ita tu (dia lapik acuan tart telur di bawahnya-sebab acuan nani guna ringan dan adunan terapung2 jika tak lapik dengan lebih tinggi sedikit dari paras air)
- Letakkan pada rak bawah dalam oven.
- Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
- Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
- Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
- Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
- Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
- Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
- Kek ni juga sedap dimakan di kala sejuk.
sukatan
Gula Pasir 1 cwn = 200g / 7.15 oz
Gula Castor 1 cwn = 175g / 6.25 ozGula Perang 1 cwn = 120g / 4.25 oz
Tepung Gandum 1 cwn = 125g / 4.5 oz
Tepung Roti 1 cwn = 135g / 4.75 oz
Tepung Jagung 1 cmb = 8g / 0.29 oz
Baking Powder 1 cmt = 4.8g / 0.17 oz
Cream of Tartar 1 cmt = 2.25g / 0.08 oz
Dibawah ini sukatan untuk air isipadu berbanding berat
1 cmb = 15 ml = 15g
1 cmt = 5 ml = 5g
1 cwn = 250ml = 250g
1 L = 1000ml = 1000g = 4 cwn = 2.2 lbs
Apam Mekar
2 biji telur & secawan gula putar sampai gebu
masukkan 250 gm tepung gandum...berselang seli dengan secawan ais krim soda...
kukus 10 minit di dalam pengukus yang mengelegak....
easy to bake..but this is my fifth time try this menu....
open for order from friend....
suitable for any vacation or event...
i like this apam....
masukkan 250 gm tepung gandum...berselang seli dengan secawan ais krim soda...
kukus 10 minit di dalam pengukus yang mengelegak....
easy to bake..but this is my fifth time try this menu....
open for order from friend....
suitable for any vacation or event...
i like this apam....
Cheese Cake Birthday Mak Tok
INNER: Cheese Cake
Topping: Bluerries Filling & Dragon Fruit
Base: Biskut Marie
Cucu-cucu Maktok
Hero Mak Tok
Just add 250g cream cheese + i cup of sugar+1 cup of yogurt + 1 egg.
Mixed them n bake in 180 'c for 50 minutes....
Good try to you all...
Topping: Bluerries Filling & Dragon Fruit
Base: Biskut Marie
Cucu-cucu Maktok
Hero Mak Tok
Just add 250g cream cheese + i cup of sugar+1 cup of yogurt + 1 egg.
Mixed them n bake in 180 'c for 50 minutes....
Good try to you all...
Saturday, June 2, 2012
whipping cream-zachoes
1) Non-Dairy Whipping Cream @ Fresh Cream @ Whip Topping For Cakes and Pastries @ Whipped Topping @ Whipped Cream
Non-Dairy
Whipping Cream (atau juga dikenali sebagai Fresh Cream @ Whip Topping
For Cakes and Pastries @ Whipped Topping @ Whipped Cream) adalah krim
yang dibuat khas untuk hiasan kek. Ia dirumus daripada minyak sayuran
dan minyak kelapa sawit dan tidak mengandungi bahan tenusu. Ini
menjadikan ia lebih stabil, maknanya corak-corak yang dipaip menggunakan
krim ini tahan seminggu tanpa kehilangan bentuknya. Ia akan kembang
3-4x ganda dari kuantiti cecair asalnya jika dipukul, jadi jangan
dituang lebih dari 20% dari saiz mangkuk mixer anda. Ia juga
menghasilkan kuantiti yang banyak. 1 liter krim ini boleh menyalut dan
menghias 3 biji kek bersaiz 8 inci (lebih kurang 1C atau 300g krim dalam
bentuk cecair). Sebelum digunakan kotak krim harus digoncang supaya
sebati (kadang-kadang air dan krim di dalam kotak akan terpisah semasa
proses nyahbeku dari freezer) dan pukul pada kelajuan yang tinggi hingga
kembang dan gebu. [citation]
Cara guna:
Selalunya
krim jenis ini sudah ada perasa gula, jadi apa yang perlu anda lakukan
adalah colek sedikit rasa kemanisannya, tak perlu ditambah gula. Jika
tak cukup maka boleh tambah gula halus dan pukul. Jangan terlebih putar
kerana ia akan menghasilkan krim yang kasar dan sukar untuk dilepa di
atas kek. Cukup memadai jika ia kembang, gebu dan likat. Jika anda
terlebih pukul krim putar jenis bukan tenusu ini, masukkan sedikit krim
(yang masih dalam bentuk cecair) ke dalam krim yang terlebih pukul tadi.
Pukul pada kelajuan perlahan hingga krim menjadi lebih cair dan halus
(seeloknya keluarkan separuh krim yang terlebih pukul tadi dan simpan
dalam freezer untuk elak pembaziran. Guna sebanyak mana yang perlu
saja).
Mewarnakan:
Jenis
non-dairy whipping cream ini juga boleh diwarnakan sebaik saja dipukul
dengan kembang dan gebu. Ambil sedikit pewarna cecair atau serbuk (biasa
saya guna pewarna cecair) dan kacau dengan perlahan guna sudu (bagi
kuantiti yang sedikit). Simpan dalam peti sejuk sebentar untuk
'mematangkan' warna kerana dari permerhatian saya, krim yang diwarnakan
dan dibiarkan untuk sehari atau beberapa jam lebih terang dan cerah
berbanding jika digunakan terus. Ini juga dapat mengelakkan kita dari
terlebih letak pewarna dan menambahkan kuantiti cecair dalam krim. Ia
juga akan lebih mudah digunakan selepas dibiarkan dalam peti sejuk.
Penyimpanan:
Krim
yang telah dipukul sebaiknya disimpan selama sehari dalam peti sejuk.
Keesokkannya boleh gunakan untuk menghias cupcakes ataupun kek. Tips ini
supaya anda dapat krim yang lebih mantap atau juga boleh terus
digunakan. [citation] Bergantung
kepada jenama krim yang digunakan, kebanyakannya boleh tahan 6 bulan
setelah dipukul hingga gebu dan disimpan dalam bekas kedap udara di
dalam freezer (contohnya jenama Flavor Right yang biasa saya gunakan)
Walau bagaimanapun, elok jika anda tanya si penjual di kedai bakeri
supplier untuk keterangan yang lebih tepat.
Jenis/Jenama:
Antara
contoh jenama atau jenis non-dairy whipping cream/whip topping/fresh
cream yang boleh didapati di pasaran di Malaysia adalah seperti Rich's
Whip Topping (Gold Label), Red Man Whip Topping for Cakes and Pastries,
Anchor Baker's Mix Krim Putar untuk Hiasan Atas Bukan Tenusu/Non-dairy
Whip Topping, Value Pride Ready To Whip Topping, Flavor Right Premium
Dessert and Pasrty Topping, Vivo Topping Ace, Presto Toppin' Pride Ready
To Whip Topping, dan lain-lain. Jenama yang disebutkan di atas adalah
halal, insyaAllah.
Harga:
Dan
bergantung juga pada jenama, sesetengahnya lebih mudah digunakan untuk
paip hiasan atas kek dan lebih tahan pada suhu bilik berbanding yang
lain. Bergantung pada anda untuk memilih yang mana satu. Harga di
pasaran bagi 1liter whip topping antara RM10-RM12, juga bergantung pada
tempat. Salah satu tip untuk memilih whipping cream untuk hiasan atas
kek adalah lihat pada labelnya. Jika tertera perkataan 'for topping',
'whip topping' atau 'non-dairy', ia sesuai digunakan untuk hiasan.
Subscribe to:
Posts (Atom)